Predelava original cilindra
+11
memra
rgbet
TomosSak
rokkokot
pipan.rok
Snupi
CiaoAngel
yamaha15
ciao_man
Dovjak95
Laura 69
15 posters
- Laura 69Admin
- Število prispevkov : 678
Registration date : 14/08/2010
Predelava original cilindra
Sob 26 Jan - 23:46
Ker imam še en original cilinder(povečan na 40,20mm) sem se odločil,da si naredim rezervno mašinco na originalni bazi z nekaj predelave.Ker originalni cilinder nima pomožnih pretokov,sem se lotil izdelave bust kanala.Želja je bila sicer narediti dva busta a žal zaradi postavitve batnih obročkov to ni izvedljivo."Bolje eden kot nobeden."
[You must be registered and logged in to see this image.]
Da ne prihaja do motečih vrtinčenj zmesi zraka in bencina je potrebno pretočne kanle prilagoditi bloku motorja
Ker sem povečal površino izpušnega okna,je poterbno povečati celoten izpušni kanal približno 1-1,5mm po celotni steni izpušnega kanal.Pri tem delu se znebimo tudi tovarniško precej grobe površine izpušnega kanala,na katero se zelo rade primejo saje od izgorevanja.
Pretočno okno v batu in skica pomožnega pretoka (bust).
Postavitev pretočnega okna na batu ne velja za vse bate,ker so različni že po višini obročkov
Podaljšano sesanje na glavni gredi in obdelava sesalnega kanala za uplinjač 13/13
Sesalni kanal se praviloma povečuje z povrtalom,če tega nimamo lahko uporabimo ročni brusilnik z pravilno izbranim nastavkom,lahko tudi z okroglo in polokroglo pilico,...,
nikakor se to ne dela z "po domače bormašino in svedrom"
Slednja varianta se zelo rada konča z odlomljenim nastavkom uplinjača,pregloboko zvrtano luknjo...,popravnega izpita tu ni ni in blok je za v smeti.
V sesalnem kanlu je potrebno odstraniti ostre robove,ki motojo vstop mešanice bencina in zraka v blok motorja.
Da bo zadeva jasnejša je tu še rezultat zadnjih meritev,če bo komu prišla prav oz. če se bo gdo postopil podobnega projekta.Časi vseh faz motorja so predvideni za motor z variomatom.Sama moč motoja bo verjetno nekje 2,5-3 KM pri 6000 obr/min,kar mi zadostuje,sicer bomo pa videli kaj bo motor dal od sebe,ko uredim še kompresijski prostor,a žal trenutno nimam glave motorja z poglobljenim komp. prostorom.Nadljujem ko dobim glavo upam,da kmalu
Da ne prihaja do motečih vrtinčenj zmesi zraka in bencina je potrebno pretočne kanle prilagoditi bloku motorja
Ker sem povečal površino izpušnega okna,je poterbno povečati celoten izpušni kanal približno 1-1,5mm po celotni steni izpušnega kanal.Pri tem delu se znebimo tudi tovarniško precej grobe površine izpušnega kanala,na katero se zelo rade primejo saje od izgorevanja.
Pretočno okno v batu in skica pomožnega pretoka (bust).

Podaljšano sesanje na glavni gredi in obdelava sesalnega kanala za uplinjač 13/13
Sesalni kanal se praviloma povečuje z povrtalom,če tega nimamo lahko uporabimo ročni brusilnik z pravilno izbranim nastavkom,lahko tudi z okroglo in polokroglo pilico,...,

V sesalnem kanlu je potrebno odstraniti ostre robove,ki motojo vstop mešanice bencina in zraka v blok motorja.
Da bo zadeva jasnejša je tu še rezultat zadnjih meritev,če bo komu prišla prav oz. če se bo gdo postopil podobnega projekta.Časi vseh faz motorja so predvideni za motor z variomatom.Sama moč motoja bo verjetno nekje 2,5-3 KM pri 6000 obr/min,kar mi zadostuje,sicer bomo pa videli kaj bo motor dal od sebe,ko uredim še kompresijski prostor,a žal trenutno nimam glave motorja z poglobljenim komp. prostorom.Nadljujem ko dobim glavo upam,da kmalu
- Dovjak95Admin
- Število prispevkov : 208
Registration date : 16/02/2011
Re: Predelava original cilindra
Ned 27 Jan - 10:51
Končno nekaj inovacij in predelav
.
Tega na našem forumu manjka.
Zgleda odlično, najbrž bo razlika med tem in nepredelanim cilindrom ogromna.
Predvidevam da so obročki 'štukani' tam kjer imaš označeno z 1 in 2?
Najbrš pretoki in izpuh ne ostanejo isti?

- ciao_man
- Število prispevkov : 170
Registration date : 27/04/2012
Ned 27 Jan - 11:26
zdravo a lahko nekaj vprašam ker smo glih pr kanalih
zanima me koliko bi pridobil če bi popiliv pretočne na original cilindru

zanima me koliko bi pridobil če bi popiliv pretočne na original cilindru

- Laura 69Admin
Ned 27 Jan - 14:59
Ja 1-je spoj gornjega obročka in 2 spodnjega,žal na levo od enke nisem prepričan,da mi nebi zmanjkalo cilindra in bi prišel med rebri ven oz. da nebi prišlo do okna v svetnejc-dovjak je napisal/a:Končno nekaj inovacij in predelav.

Prav tako so malenkost dodelani ostali kanali,izpuh 158(poširjen za 2mm),pretok 120,bust 118,glavna gred je že narejena po Polinijevem načrtu (tako sem že dobil,ker je imel en italjan očitno čas),blok motorja bo na veliko sesalno okno 7,5 X 11,5 + prilagojen na 13/13 uplinjač,izpuh Sito+ kar bo za v službo OK.
- Laura 69Admin
Ned 27 Jan - 15:18
Žal tvoje variante nisem nikoli probal,samo mislim,da samo z pretoki nebi dobil nič oz.je lahko tudi slabše.Osnova frizirnja kanalov,je pač taka,da moraš prilagoditi vse faze,sesanje,pretok,bust in izpuh sicer se med seboj skregajo,kar boš občutil že na "gas ročki".ciao_man je napisal/a:zdravo a lahko nekaj vprašam ker smo glih pr kanalih![]()
zanima me koliko bi pridobil če bi popiliv pretočne na original cilindru![]()
Najlažje za začetek odpraviš tovarniške grobosti v kanalih,urediš prehode iz bloka v pretočne kanale,kupiš set diz,izpuh Sito+,Malossi air box.To se seveda najbolj pozna če imaš že v osnovi uplinjač 12/12 in blok z velikim sesalnim oknom.Če pravilno nadizaš motor bo sprememba očitna in mislim,da boš z minimalnim vložkom prišel do dobrih rezultatov.

- ciao_man
Ned 27 Jan - 16:11
Laura 69 je napisal/a:
Žal tvoje variante nisem nikoli probal,samo mislim,da samo z pretoki nebi dobil nič oz.je lahko tudi slabše.Osnova frizirnja kanalov,je pač taka,da moraš prilagoditi vse faze,sesanje,pretok,bust in izpuh sicer se med seboj skregajo,kar boš občutil že na "gas ročki".
Najlažje za začetek odpraviš tovarniške grobosti v kanalih,urediš prehode iz bloka v pretočne kanale,kupiš set diz,izpuh Sito+,Malossi air box.To se seveda najbolj pozna če imaš že v osnovi uplinjač 12/12 in blok z velikim sesalnim oknom.Če pravilno nadizaš motor bo sprememba očitna in mislim,da boš z minimalnim vložkom prišel do dobrih rezultatov.![]()
ok hvala
glede teh grobosti s čim bi se dalo to popravit?
- yamaha15.....
- Število prispevkov : 538
Registration date : 04/06/2011
Ned 27 Jan - 19:23
Lepo. Podobno mojemu 

- CiaoAngelČlan
- Število prispevkov : 778
Registration date : 12/04/2010
Ned 27 Jan - 20:04
laurič zakaj pa 3h bustov ne nrdiš levo od spoja obročkov pa desno 

- Snupi
- Število prispevkov : 7
Registration date : 07/01/2013
Ned 27 Jan - 20:49
zato ker ne bereš 

- pipan.rok.....
- Število prispevkov : 148
Registration date : 19/12/2011
Sob 2 Feb - 19:47
noro boš meu podobno mašino k mam js za raceland pa 15 fergo gor pa gre k žvau,,,,,
- Laura 69Admin
Pon 11 Feb - 1:38
Z malo zamude je sedaj,končana tudi predelava glave cilindra.Kompresijski prostor sem ročno obdeloval do kompresijskega razmerja 8,5 : 1,prav tako sem z ročnim brusilnikom in graverskim pilicam povečal premer na 40,5 mm.Lažje bi bilo,če bi imel glavo 38mm z svečko v sredini in bi lahko na stružnici dokaj enostano rešil problem.
Ker je bila glava že rabljena sem poravnal naležno površino glave.To naredimo tako,da na brušeno železno ploščo,na tanko nanesemo fino brusno pasto.Glavo cilindra z majhno silo pritiskamo na ploščo in jo pomikamo v vse strani.Pri tem pazimo,da je naležna površina po celoti enako obremenjena.
Ko dosežemo,da brusna pasta pobere vse neravnine na naležni površini je delo opravljeno
Tako pripravljena glava zagotavlja popolno tesnenje in dober prenos temperature iz vrha cilindra na glavo.Ker se navite mašince rade pregravajo,šteje vsaka malenkost viška temperature,ki jo glava pobere cilindru.
Mašinca je že montirana na mojega Ciao-ta, a žal je vreme slabo tako,da sem se zapeljal samo na kavo in nazaj.Trenutno uporabljam preveliko dizo(62),da se zadeva malo uteče,potem pa bomo videli koliko zmore "tale doma narejen kavni mlinček"
Ker je bila glava že rabljena sem poravnal naležno površino glave.To naredimo tako,da na brušeno železno ploščo,na tanko nanesemo fino brusno pasto.Glavo cilindra z majhno silo pritiskamo na ploščo in jo pomikamo v vse strani.Pri tem pazimo,da je naležna površina po celoti enako obremenjena.
Ko dosežemo,da brusna pasta pobere vse neravnine na naležni površini je delo opravljeno
Tako pripravljena glava zagotavlja popolno tesnenje in dober prenos temperature iz vrha cilindra na glavo.Ker se navite mašince rade pregravajo,šteje vsaka malenkost viška temperature,ki jo glava pobere cilindru.
Mašinca je že montirana na mojega Ciao-ta, a žal je vreme slabo tako,da sem se zapeljal samo na kavo in nazaj.Trenutno uporabljam preveliko dizo(62),da se zadeva malo uteče,potem pa bomo videli koliko zmore "tale doma narejen kavni mlinček"
- rokkokot
- Število prispevkov : 437
Registration date : 22/05/2012
Pon 11 Mar - 15:56
Si jo že stestiral? Se veliko pozna? 

- TomosSak
- Število prispevkov : 9
Registration date : 30/03/2013
Pon 1 Apr - 9:05
Zdravo!
Bi lahko kdo naredil temo kako to narediti na Tomos mopedu?
- rokkokot
- Število prispevkov : 437
Registration date : 22/05/2012
Pon 1 Apr - 10:02
Nocem tezit ampak to je crt ki je namenjen ciao mopedom. Drugace je pa na mopedistu polno enih tem o teh tomosakijih, tudi jaz sem tam uporabnik 

- ciao_man
Pon 1 Apr - 11:56
TomosSak je napisal/a:Zdravo!
Tomosak velik maš na mopedist forumu
- TomosSak
- Število prispevkov : 9
Registration date : 30/03/2013
Pon 1 Apr - 13:59
Jap vem samo ni tako dober forum kolikor je ta...
- rgbet
- Število prispevkov : 5
Registration date : 20/06/2013
Pet 5 Jul - 23:04
a nebi mogu še tko narest kanalov kokr sm označu? če sta oznaki 1 pa 2 konci obročkov je pol še zmer plc usaj še za enga al je pol že premal stene pa lahk obročk zagrab?
a nebi mogu še tko narest kanalov kokr sm označu? če sta oznaki 1 pa 2 konci obročkov je pol še zmer plc usaj še za enga al je pol že premal stene pa lahk obročk zagrab?
- memra
- Število prispevkov : 16
Registration date : 19/06/2013
Ned 7 Jul - 22:03
uprasal bi kaj pomeni boost in kako lahko tako predelas masino po tvojih nacrtih da sesa tudi v kompresijskem taktu

- The BossAdmin
- Število prispevkov : 1848
Registration date : 03/02/2008
Ned 7 Jul - 22:14
boost je dodatni pretočni kanal. zgornja slika med 1-2 narisano na batu.
- memra
Ned 7 Jul - 22:15
najlepsa hvala
- memra
Ned 7 Jul - 22:16
a bi vedu mogoce tut kako je mozno sesanje se v kompresijskem taktu tako kot je narisano na shemi faz motorja
- Laura 69Admin
Tor 9 Jul - 0:20
rgbet je napisal/a:[You must be registered and logged in to see this image.]
Pravilno razmišljaš,vendar sem to varianto opustil,ker sem pri meritvah debeline stene cilindra naletel na težavo.Levi bust ki si ga narisal bi moral biti precej plitek sicer bi imel na levem bustu "okno v svet".Glede na to sem se odločil za en bust,ki je globji in je narejen v konus,tako,da pridobim nekaj na hitrosti plinov in usmerjenosti.Za enkrat sem z uporabnostjo mašince zadovoljen,saj se z njo vsak dan vozim v službo,moč ima bolj v srednjih obratih,tako da je na pospešku boljši kot v končni hitrosti.Z Sito+ sem namerirl realnih 62 km/h,z Gianelli Mega,pa še nisem testiral,lahko pa naredim test z Mego in dve številki večjo dizo
- Laura 69Admin
Tor 9 Jul - 0:34
Tu ne vidim težave,daj originalca ali kateri koli 2T motor na diagram pa ti bo hitro jasno.Pri 4T motorjih pa to ne gre.Težava je za koliko stopinj se prekrivata sesanje in pretok.V tem segmentu lahko na fino določiš v katerih obratih bo imel motor moč,seveda je to pogojeno z kotom odprja izpušnega kanala,ki bolj izrazito določi v katerih obratih bo motor imel največjo moč.memra je napisal/a:a bi vedu mogoce tut kako je mozno sesanje se v kompresijskem taktu tako kot je narisano na shemi faz motorja
- memra
Tor 9 Jul - 12:25
hvala
- rgbet
- Število prispevkov : 5
Registration date : 20/06/2013
Pet 26 Jul - 19:56
imam težavo zbrusil sem karter tako kot je na sliki vendar sem bil zelo površen tam kje je rdece ozančeno tam sem bil površen in preveč zbrusil in me zanima če lahko to opliva na delovanje ker mi motor vžge vendar nima nobene moči in crkne ....
pa zanimam me če lahko to popravim z tekočo kovino[You must be registered and logged in to see this image.]
pa zanimam me če lahko to popravim z tekočo kovino[You must be registered and logged in to see this image.]
- timo1094
- Število prispevkov : 2
Registration date : 01/06/2014
Ned 1 Jun - 20:03
Živjo mene pa samo zanima s kakšnim orodjem narediš boost kanal a to isto z biaksom tko k za kanale al je kšna druga stvar ter kako to izvedeš tako natančne kakor si narisal na skici. pa še to me zanima velikokrat omeniš za mašine brez variota drugačne mere ali je mašina drugače izdelana ali kaj ker jas mam mašino brez variota.
- Laura 69Admin
Pon 2 Jun - 0:02
Bust izdelam na grobo z ročnim brusilnikom (Biax ali kaj podobnega) na fino,da dobim ravnine pa z graverskimi pilicami,to je pa malo težje in počasno delo (bolj za pozimi
).
Vario ali sklopka,to je kar kompleksno vprašanje. Enostavno povedano,mašina ki se uporablja na motorju brez variomata potrebuje več moči v spodnjem območju obratov,zato so koti (po diagramu) kanalov nižji kot pri vario (sesanje pretok,bust in izpuh) in kompresijsko razmerje pri sklopki je zato kot pri originalu ali pa malenkost višje (9 :1 do max 10,5 : 1). Če misliš na skico glavne gredi,so modro označeni meri za motorje brez variomata saj na ta račun pridobiš nekaj več moči v nižjih in srednjih obratih, seveda če imaš za to primerno komp. razmerje in dizo.To bi bilo na grobo.

Vario ali sklopka,to je kar kompleksno vprašanje. Enostavno povedano,mašina ki se uporablja na motorju brez variomata potrebuje več moči v spodnjem območju obratov,zato so koti (po diagramu) kanalov nižji kot pri vario (sesanje pretok,bust in izpuh) in kompresijsko razmerje pri sklopki je zato kot pri originalu ali pa malenkost višje (9 :1 do max 10,5 : 1). Če misliš na skico glavne gredi,so modro označeni meri za motorje brez variomata saj na ta račun pridobiš nekaj več moči v nižjih in srednjih obratih, seveda če imaš za to primerno komp. razmerje in dizo.To bi bilo na grobo.
- ciao racing 2000
- Število prispevkov : 76
Registration date : 01/02/2014
Sob 6 Dec - 20:35
če bi imel odprtino na batu na cilindru pa ne boost kanala ali bi šel motor kaj slabše
- Laura 69Admin
Sob 6 Dec - 23:44
Mislim,da ne.Včemu je težava
- ciao racing 2000
Ned 7 Dec - 12:27
ker mam 2 enaka cilindra pa samo 1 L bat pa bi na enemu cilindru naredil bust kanal pa malo skrajšal cilinder pa ga pri bloku podložil če se pa nebo dobro izšlo bom pa vzel nepredelan cilinder
- ciao racing 2000
Pon 8 Dec - 23:17
a bi se to dalo naredit na rezkarju pa brez odprtine na batu
- Laura 69Admin
Tor 9 Dec - 21:19
Na rezkarju se da samo jaz raje vrtam luknje in nato na mero delam z pilicami.Tešava pri reskanju nastane ko je porebno bat vpeti v primež ali delilnik,to pa lahko deformira bat.
- ciao racing 2000
Tor 9 Dec - 23:12
ubistvu sm tko mislu nardit ker nimam brusilnika
samo da bi jaz zarazliko naredu 3 dodatne kanale
[You must be registered and logged in to see this link.]
- jure-ciao
- Število prispevkov : 89
Registration date : 02/06/2012
Sre 10 Dec - 18:36
uf ta cilinder na sliki je pa cist mojmu podoben, z izjemo majhnih kanalov
pri meni so dost vecji :DDDD glede 3 dodatnih kanalov pa- poglej kam pridejo batni obrocki, da se ti nebodo zatikali ob robove, sa je to najvecji problem pri dodatnih pretocnih kanalih, cene pa bi lahko naredu 3 kanale ja

- Laura 69Admin
Čet 11 Dec - 13:08
Uredu,na grobo imaš narejeno,sedaj pa še Biax pa finese.Vidim,da si začel delat bust kanal,samo mislim,da z reskarjem ne bo šlo tako daleč.Kakšen je plan za naprejciao racing 2000 je napisal/a:ubistvu sm tko mislu nardit ker nimam brusilnika

- ciao racing 2000
Pet 12 Dec - 12:21
milslm čim bl predelat org mšino in sicer podaljšno sesnje, spoliran karter,povečnje kolena za 13 13 , L bat 38,4 , podložit cilinder pa ga na koncu mal skrjšat pa en dodten knal med obročki pa še en na vsaki strni obročkov nižana glava pa en športn vspuh sm še nevem ker pa jermenico 80